Mindfulness osa 1

Kun mieli vaeltaa ja ajatus harhailee – Mindfulness -taitoja opettelemassa

Kiire aiheuttaa ahdistusta ja stressiä – kaikenlaisesta sekoilusta puhumattakaan. Se sotkee vuorovaikutustilanteita ja tulee ihmissuhteiden väliin. Korjausliikkeitä tuntuu olevan haastava toteuttaa, kun ei ole aikaa pysähtyä pohtimaan, miten tehdä toisenlaisia valintoja. Läsnäolo tässä hetkessä tuntuu olevan kateissa. Näistä asioista on tullut paljon käytyä keskusteluja sekä asiakkaideni, että ystävieni kanssa.

Itselläni etenkin kuluneet viime vuodet ovat olleet sisäisesti kaoottiset. Hoitotyö on ollut se, mikä on ankkuroinut minut juuri siihen hetkeen, missä olen ja se on ollut samalla elämääni rauhoittava elementti. Lisäksi kaikenlaiset kahdenkeskiset kohtaamiset ovat olleet sellaisia ”tässä ja nyt” -hetkiä. Kaikki muu onkin sitten ollut jotain aivan muuta. En ole ollut kovin läsnä omassa elämässäni ja koko ajan on ollut kova kiire johonkin. Intoa ja halua olisi ollut monella suunnalla, mutta aika ja resurssit eivät ole riittäneet. Sitä on ollut vaikea hyväksyä tai edes myöntää itselleen. On ollut hankala karsia ja priorisoida. Kaikki edellä mainittu on uuvuttanut ja samalla turhauttanut. Lepo on jäänyt.

Paradoksaalista on se, että edellä mainituista haasteista huolimatta viime vuodet ovat olleet elämäni merkityksellisimpiä. Olen löytänyt tieni monenlaisten asioiden äärelle. Sekin tosin on pitänyt kiireisenä ???? Itsetuntemus on kasvanut. Olen saanut tutustunut todella mielenkiintoisiin ihmisiin ja oppinut paljon ❤️ Arvoni ovat muuttuneet ja on tullut tarve isommille muutoksille.

Kokemukseni mindfulnessista

Vuonna 2010 istuessani työterveyspsykologin juttusilla keskustelemassa unettomuudesta, työstä ja elämästä ylipäätään, lääkäri tiedusteli minulta, olenko kuullut mindfulnessista. Kyllä olin ja kerroin, että se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Asia jäi hautumaan.

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) on professori Jon Kabat-Zinnin kehittelemä menetelmä. Suomeen sen on tuonut Leena Pennanen (Center for Mindfulness Finland) ja hänen kurssiltaan minä itseni löysinkin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Mindfulness tai meditaatio on tänä päivänä vähän niin kuin jooga. Suuntauksia ja tapoja toteuttaa on lukuisia, mutta jotenkin juuri MBSR on lopulta vakuuttanut minut. Tutkimuksia aiheesta on tehty ja meditoinnin positiivisista vaikutuksista on paljon näyttöä. Meditointi itsessään, tekeepä sitä millä metodilla tahansa, lepuuttaa ylivirittynyttä hermostoamme. Toki on olemassa joukko muitakin keinoja ja eikä meditointi ole kaikkien juttu.

Tein aikoinani mindfulness-harjoituksia säännöllisesti päivittäin noin puolen vuoden ajan. Sen jälkeen elämässä tapahtui isoja muutoksia ja meditoinnit jäivät kiireen jalkoihin. Irtisanouduin vakituisesta työstä ja ryhdyin yrittäjäksi. Lopetin juuri silloin, kun minulla olisi ollut todella syytä jatkaa. Tiesin kuitenkin tuolloin, että palaan asian ääreen uudestaan.

Rauhoittumista ja läsnäoloa opiskelemassa

Vuosia kului lopulta 12, kunnes päädyin uudelleen Leena ja Petri Pennasen järjestämälle kurssille. Aloitin maaliskuussa 2023 Mindfulness Peruskoulutus CFM®:n. Tämän oikeampaa hetkeä en olisi voinut valita. Samaan aikaan, kun aloitin kurssin, luovuin hoitotilastani ja laitoin yritystoimintani tauolle.

Mitä kaikkea olen oppinut tähän mennessä?

Tiesin, että tämä kurssi tulee antamaan minulle paljon, mutta en olisi voinut kuvitellakaan, kuinka paljon. Koen, että olen nyt päässyt pintaa syvemmälle ja vähitellen olen alkanut käsittämään, mistä kaikesta tässä on kyse.

Vaikka näitä asioita voi opiskella omin päin, minulle paras tapa oppia asioita on olla ohjattavana ja ihan livenä. Positiivinen paine tehdä harjoituksia tapaamiskertojen välillä on ilmeinen. Opiskeluryhmän tuki ja ajatusten vaihto kokemuksista ärtymyksineen ja tylsistymisineen antavat voimia jatkaa. Olen oppinut suhtautumaan itseeni lempeämmin.

Oppiminen on vasta alussa ja olen päättänyt nauttia jokaisesta onnistumisen, sekä turhautumisen hetkestä. Ensin mainittuja on huomattavasti enemmän ja jälkimmäisen kanssa opin koko ajan paremmin elämään.

Tässä oli pala uudesta vaiheestani. Tulen kertomaan aiheesta vielä lisää ja avaamaan enemmän, mistä kaikesta tässä on kyse.

Kesäisiä terveisiä hieman rauhallisemmasta elämästä ☀️

Jätä kommentti