Aromahoitajan koulutus Frantsilassa, osat V ja VI

Frantsila

Näin se aika vain vierähti. Tätä juttua kirjoittaessani, olen jo koulutukseni tällä erää käynyt ja valmistunut aromahoitajaksi Naistenpäivänä 8.3.2020 😊

Naisten hyvinvointi ja terveys aromaterapiassa

Meidän koulutuksen toiseksi viimeinen viikonloppu oli helmikuun alussa. Silloin teemana olivat naisten hyvinvointi ja terveys. Hormonaaliset seikat vaikuttavat sekä miehiin, että naisiin. Meillä naisilla on kuitenkin hormonaalisista syistä johtuvia muutoksia enemmän ja näkyvämmin. Tästä kaikesta saavat osansa myös miehet 😉 Nuorena aloitetut erilaisten ehkäisyvalmisteiden käyttö, raskaudet, eri syistä johtuvat hormonaaliset epätasapainotilat ja lopulta vaihdevuodet saattavat aiheuttaa monenlaisia ja usein ei niin mukavia juttuja elämäämme. Jokainen on yksilö ja jokainen meistä myös valitsee tavan, miten itseään hoitaa. Kaikista tärkeintä on kuunnella itseään ja kehoaan, sen lisäksi että pyrkii ottamaan asioista selvää. Helppoa se ei aina ole.

Yllä olevaan teemaan liittyen, käsittelimme myös raskaus- ja imetysajan eteeristen öljyjen käyttöä. Koulutuksessamme on moneen otteeseen korostettu sitä, että eteeristen öljyjen kanssa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta raskaana olevien, imettävien, vaikeasti sairaiden ja vanhusten kanssa, vauvoista puhumattakaan. Turvallisinta on, että eteerisiä öljyjä ei käyttäisi lainkaan tai joissain tapauksissa minimaalisen vähän ja ainoastaan niin sanottuja turvallisia öljyjä (laventeli ja mandariini). Käyttötapoja on monenlaisia eli tämä ei koske pelkästään hierontoja. Esimerkiksi diffuuserin, tuoksulyhtyjen ja -kivien käyttö sellaisessa tilassa, missä on vauvoja, pieniä lapsia tai vaikkapa lemmikkieläimiä tulisi myös välttää, jos on ollenkaan epävarma tai ei tiedä riittävästi eteeristen öljyjen vaikutuksesta. Edellä mainituista asioista esiintyy toisenlaisiakin koulukuntia, mutta itse haluan noudattaa varovaisuutta.

Teorian lisäksi teimme ja saimme hieronnat. Pidän siitä, kun teoriaa yhdistetään käytäntöön. Ne nivovat itselläni oppimisen paremmin yhteen.

Aromaterapia KauneusPastelli

Tenttiä, näyttöä ja vielä vähän teoriaa…

Viimeinen kurssiviikonloppu oli 6-8.3. Perjantai aamun alkajaiseksi saimme eteemme tenttipaperin. Kirjallisen tentin ja lounaan jälkeen oli vuorossa näyttökoe. Siinä meille tuli asiakkaita, jotka haastattelimme, valitsimme heille hoitoon sopivan eteerisen öljyn tai eteeristen öljyjen sekoituksen ja teimme hieronnan. Asiakkaat saivat hoidon päätteeksi arviointilomakkeen, jossa saivat antaa palautteen saadusta hoidosta. Päätimme päivän nuotion äärellä Frantsilan metsärauhanmajalla. Päivä oli aurinkoisen kaunis ja tunnelma kevyt, joskin hieman väsynyt myös 😊

Lauantaina ja sunnuntaina koulutusohjelma jatkui varsin tiiviinä, vaikka kokeet olivat jo takana päin. Käsittelimme tärkeää ja laajaa teemaa nimeltä ihmisen psyykkinen hyvinvointi ja mieliala, sekä stressi. Tätä aihepiiriä käsiteltiin myös hoitajan jaksamisen näkökulmasta. Meille kerrottiin Hippokraattisista temperamenteista, mikä oli minulle uutta. Kaikenlaisiin jaotteluihin olen erilaisten kurssien ja työelämänkin kautta tutustunut. Minusta ne ovat mielenkiintoisia ja näissä kaikissa on keskenään paljon samankaltaisuutta. Oikein ymmärrettynä ja hyvin käytettynä ne auttavat meitä ymmärtämään toinen toisiamme, itsemme lisäksi. On rikkaus, että me ihmiset olemme erilaisia ja moni asia vaikuttaa siihen mitä olemme juuri tällä hetkellä.

Luovaa tekemistä, hemmottelua ja yhdessäoloa

Ihanista käytännön ”hommailuista” pääsimme nauttimaan myös. Virpin (Raipala-Cormier) johdolla valmistimme oman parfyymin. Sen tekemiseen oli lisätty paljon mielenkiintoisia elementtejä ja luonnollisesti jokainen antoi nimen omalle hoitavalle parfyymilleen. Lauantai-iltana teimme vielä unelmakasvohoidot pareittain. Siitä inspiroituneena keväällä on luvassa uusi unelmakasvohoito Frantsilan tuotteilla <3

Viikonlopun päätti yhteinen kahvihetki ja todistusten jako. Olen todella iloinen, että päätin lähteä koulutukseen, vaikka sitä itselleni poikkeukselliseen tapaan harkitsin pitkään. Osittain se oli raskas, johtuen pitkistä matkoista ja yöpymisistä. Toisaalta opin jälleen valtavasti ja meillä oli superhauska (joidenkin mielestä hieman äänekäs) sekalainen seurakunta opiskelemassa. Voin nähdä itseni myös jatkossa opiskelemassa tai jollain kurssilla Hämeenkyrön Frantsilassa 😊

Aromaterapia

Yrittäjänaisia ja erilaisia tarinoita – Mervi

Mervi ja Minna

Pidän tarinoista. Työssäni parasta on juuri kohtaamiset hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa. Myös koulutuksissa olen päässyt tutustumaan eri alojen ammattilaisiin ja inspiroitunut monista ihmisistä valtavasti.

Tässä kanssani on Mervi Hardén, yksi opettajistani aromahoitajakoulutuksessa Frantsilassa. Mervillä on ihana tapa opettaa ja koska hänellä on pitkä ura takana hoitotyössä, opetuksessa on kokemuksen tuomaa syvyyttä. Kun Mervi hieroo, näyttää se silmissäni lempeältä ja läsnäolevalta taiteelta.

Mervi Frantsilassa

Pyysin Merviltä haastattelun, koska hänen elämänpolkunsa on mielestäni varsin mielenkiintoinen. Lisäksi minua kiinnostaa aina, miten käsillä työtä tekevät, ihmisten kanssa toimivat yrittäjät pitävät huolta omasta jaksamisestaan. Tämän haastattelun ääreen on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitkä ovat oman elämän voimauttajia.

Miten Mervi on päätynyt tekemään hoitotyötä ja kouluttamaan?

Mervi oli parikymmentä vuotta maatalon emäntä ja sai kaksi tytärtä. Hän rakasti jo tuolloin luonnonläheistä elämää ja kesällä lypsy tapahtui ulkona, lypsykatoksessa. Maatalon emännyyden aikana Mervi kouluttautui hermoratahierojaksi, aromaterapeutiksi ja hierojaksi.

Avioeron jälkeen Mervi teki töitä omassa hoitolassa ja hänellä oli paljon asiakkaita. Samaan aikaan hän koulutti Frantsilassa aromaterapiaa.

Nyt Mervi on eläkkeellä ja hän asuu vanhassa, vuonna 1900 rakennetussa talossa, sekä tekee hoitoja edelleen kotona. Lisäksi hän kouluttaa Frantsilassa ja Luontojoogakoulu Aromiassa.

Miten Mervi on huolehtinut jaksamisestaan?

Kiireisimpinä vuosina Mervi ei ehtinyt riittävästi huolehtia jaksamisestaan. Hän kuitenkin kävi hieronnoissa, koska se oli välttämätöntä. Lisäksi Mervi käveli pieniä lenkkejä yksin, koska lyhytkin hetki itsensä kanssa auttoi palautumisessa.

Onko jotain, mitä Mervi tekisi toisin?

Ruuhkavuosien ollessa kiivaimmillaan, Mervi olisi voinut ottaa rohkeammin tilaa ja aikaa itselleen. Hän olisi myös pitänyt itsestään parempaa huolta: ”Opettelisin lempeästi, mutta lujasti sanomaan ei, jotta voisin kevein mielin sanoa kyllä. En myötäilisi toisen ihmisen tarpeita, oman hyvinvointini kustannuksella. Jos haluaa auttaa muita, ei kannata polttaa itseään loppuun”. Voiko tuota paremmin sanoa!

Mitkä ovat Mervin hyvinvoinnin peruspilarit ja onnen tuojat?

Välittömät, rehelliset ja avoimet suhteet läheisiin ihmisiin. Luonnossa kulkeminen. Kävely hiljaa yksin metsässä aistien tuoksut, äänet ja maiseman, tunne että luonnossa on kotona osana sitä, ei vain vierailijana. Irtipäästäminen suorittamisen paineista tuo vapauden tunteen.

Nyt kun Mervi asuu yksin, ei tarvitse ottaa vastuuta muista ja on helppo päästää irti. Ottaa vastaan päivät sellaisina kuin ne tulevat, tietäen että niitä on takanapäin paljon enemmän kuin edessä. Tunne on vapauttava ja antaa päiville arvoa.

Mervin suosikit eteerisistä öljyistä

Neroli on aina ollut Mervin suosikki, koska se poistaa jännityksiä. Frankinsense tuoksulampussa on puolestaan auttanut keskittymään meditoidessa ja tuo tilaan pyhyyden tuntua. Greippi nostaa ilon pintaan ja saa huumorin kukkimaan. Iän myötä myös ruususta on tullut Mervin lempituoksu. Kun ruusuhydrolaattia (hydrolaatit syntyvät eteeristen öljyjen höyrytislauksen yhteydessä ja niitä voidaan käyttää kasvovetenä) suihkuttaa kasvoille, tuntuu siltä kuin oma naisellisuus puhkeaisi kukkaan. Siinä kuplassa on hyvä olla ❤️

Mitä sinulle kuuluu?

Yllä olevan haastattelun voi myös tehdä itse itselleen. Sen myötä voikin olla helpompi antaa itselleen vinkkejä omaan jaksamiseen 😉

Nainen kasvohoidossa – kosmetologin ja asiakkaan dialogia ihonhoidosta – Osa IV

Niskahieronta

Ihonhoitoon liittyvä juttusarja jatkuu! Juttusarjassa minä, eli Kauneuspastellin Minna, käyn dialogia Terhin kanssa, joka osallistuu kirjoittamiseen asiakkaan näkökulmasta.

Edellisestä kasvohoidosta on vierähtänyt kaksi kuukautta. Tähän väliin on mahtunut joulu ja tervetullut levähdystauko arjen kiireistä. Koska talvi on antanut odotuttaa itseään ja sää on pysynyt melko lämpimänä, ihon kuivuminen ei ole muodostunut ongelmaksi. Tähän aikaan vuodesta moni kokee kuitenkin ihon värin hieman elottomaksi ja harmaaksi. Jälkimmäiseen liittyen minulla oli ajatus tehtävästä hoidosta, mutta ensin halusin jälleen tietää mitä Terhille kuuluu.

Terhin ihon kuulumiset

Viimeksi tehdyn gua sha -kasvohoidon jälkeen Terhi oli käyttänyt ahkerasti ostamaansa gua sha -lastaa kotona. Usein käy niin, että vaikka jostain innostuu, hyvä aie jää kiireen keskellä aikeeksi. Terhillä oli mielestäni loistava ratkaisu tähän ja olenkin sitä suositellut gua sha -hieronnoissa käyneille asiakkailleni. Hierontaan ei välttämättä tarvitse ottaa aikaa erikseen, vaan käyttää gua sha -lastaa iltarutiinien yhteydessä muutamana iltana viikossa. Toisin sanoen, kun illalla levittää seerumin kasvoille, lisää päälle hieman öljyä ja imeyttää sen iholle gua sha -lastan avulla. Tämä ei vie aikaa kuin hetken ja siinä samalla kasvoista poistuvat päivän kireydet.

Hoitoajankohta sattui varsin kiireiselle viikolle. Terhillä oli muutto käynnissä ja paljon tehtävää. Leukaperissä hormonaaliset tekijät ilmoittelivat myös itsestään. Iho oli kuitenkin muuten hyvässä kunnossa, ottaen huomioon, että itsestä huolehtiminen juuri tässä kohtaa oli saanut vähän vähemmän huomiota.

Hoidon kuvaus

Hoidon alun tein hyvin pitkälle saman kaavan mukaan kuin edellisellä kerralla. Puhdistin kasvot EkoPharman Karpalo Oil-to-Milk puhdistusöljyllä ja Vadelma puhdistusvaahdolla. Kasvovetenä käytin Vadelma kasvovettä. Kuorin Terhin kasvot Frantsilan uudistavalla kuorintavoiteella, josta on tullut yksi suosikeistani.

Tämän jälkeen levitin Terhin kasvoille Tyrni seerumin. Vaikka Terhin ei ikänsä puolesta ole vielä Tyrni anti-age -tuotteiden varsinaista kohderyhmää, ajattelin että vitamiinirikas tuote, joka sisältää myös probiootteja, voisi antaa sopivan piristysruiskeen tähän hetkeen.

Imeytin seerumin Ditelle-laitteella, joka on kotimainen innovaatio. Valitsin ohjelmaksi ultraääni + mikrovirta -hoidon. Ultraäänellä tehtävän imeytyksen lisäksi mikrovirta aktivoi ihoa, jolloin se omalta osaltaan tehostaa seerumin imeytymistä, parantaa ihon happiaineenvaihduntaa sekä kirkastaa ja tasoittaa ihon väriä. Leuan aluetta en käsitellyt siinä olevien hormonaalisten näppylöiden vuoksi.

Tältä näyttää Ditelle-laite. Kuvassa hoidossa toinen asiakas ja käytössä eri hoitopää kuin Terhin hoidossa.

Leuan/suun ympärysalueelle levitin Ditelle-hoidon jälkeen Frantsilan elvyttävän yrttisavinaamion. Se on toinen uusi suosikkituotteeni, joka tekee ihosta kirkkaan ja kuulaan. Terhille laitoin naamion ainoastaan paikallisesti sen syväpuhdistavan ominaisuuden vuoksi. Naamio soveltuu mielestäni parhaiten seka-/rasvaiselle iholle tai paikallisesti niille ihoalueille, joissa esiintyy epäpuhtauksia tai kaipaavat tasapainotusta. Muuten laitoin kasvoille EkoPharman Vadelma naamion. Kaulalle en naamiota laittanut, koska Terhin iho reagoi siltä alueelta naamioon.

Naamioiden vaikuttaessa hieroin niskojen ja hartioiden aluetta. Hieronnassa käytin Frantsilan Hellä hierontaöljyä ja sekoitin joukkoon sitruunan eteeristä öljyä. Sitruuna virkistää ja parantaa työtehoa ja sellaista Terhi tuli vielä tarvitsemaan hoidon jälkeen. Hoidon päätteeksi kasvoille laitettiin EkoPharman Herukka silmänympärysvoide, Vadelma seerumi ja 24h:n hoitovoide.

Terhin ajatuksia hoidon jälkeen

En ole aiemmin ollut Ditelle-laitehoidossa, joten oli mielenkiintoista päästä testaamaan sitä. Laitehoito tuntui siltä kuin iholle olisi tullut pienen pieniä sähköiskuja, etenkin tietyissä kohdissa kasvoja. Minna sääti laitteen tehoa tuntemusteni mukaan, sillä laitehoito saa tuntua vain sopivasti eikä hoidon ole tarkoitus tuntua epämiellyttävältä.

Laitehoito-osuuden jälkeen Minnan aina ihanan rentouttava hieronta tainnutti tämän väsähtäneen muuttajan unen ja valveen rajamaille, mutta raikas sitruunan tuoksu kyllä piristi mieltä ja hoidon jälkeen olo oli rentoutunut, mutta energinen.

Seuraavana päivänä huomasi selkeästi, että nesteet olivat lähteneet kasvoista liikkeelle ja sen johdosta posket kaventuneet. Vaikka Minna ystävällisesti aina väittääkin, että minulla ei olisi tarvetta anti-age-hoidoille, on otsaani alkanut muodostua ilmejuonteita ja huomasin niiden tasoittuneen. Hoito myös selkeästi tasoitti ihon väriä.

Tästä pääset lukemaan Terhille tehdyistä aiemmista hoidoista:

Mitä aromahieronta on?

Jos sinulla on stressiä, tunnet itsesi uupuneeksi ja olet kireänä päästä varpaisiin, tässä saattaa olla hoito juuri sinulle. Jos sinulla on hyvä olla, mutta kaipaat irtiottoa arjesta ja itsesi hemmottelua, tässä saattaa olla myös sinulle loistava hoito 😊 Ei ole oikeasti niin pientä syytä, että tätä hoitoa ei voisi suositella kenelle tahansa, joka pitää hieronnasta.

Hoidon kulku

 Aluksi täytät asiakastietolomakkeen. Koska hieronnassa käytetään eteerisiä öljyjä, on tärkeä tietää, jos sinulla on esimerkiksi korkea verenpaine tai jokin sairaus ja siihen liittyvä lääkitys, minkä vuoksi tiettyjen öljyjen käyttöä tulisi välttää. Raskaana olevalle tai imettävälle oikeiden öljyjen valinta on tärkeää ja läheskään kaikkia öljyjä ei suositella käytettäväksi.

Sinulta kysytään lisäksi toivomukset hoidon suhteen. Haluatko rentoutua ja laskea kierroksia, vai onko sinulla esimerkiksi keho jumissa ja haluat hoitaa niitä lempeästi. Moni tekee tänä päivänä työkseen luovaa työtä ja kiire, sekä stressi tunnetusti eivät varsinaisesti saa ajatuksia lentoon. Hoitoon voi tulla rentoutumisen ja nollaamisen lisäksi virkistymään ja hakemaan hyvää fiilistä. Pieni breikki saa aivot toimimaan paremmin 😊

Kun tiedetään, mitkä hoidolta haetaan, valitaan 2-3 eteerisen öljyn seos, jolla hieronta tehdään. Ehdotan sinulle muutamia öljyjä, joista sinä saat valita mieluisimmat.

Itse hoito kestää noin 1h 15 min. Teen hieronnan koko vartalolle, asiakaskohtaisesti varioiden, riippuen vähän siitä, mitä toivomuksia hoidolta on. Tarvittaessa hyödynnän myös lämmitettävää kauratyynyä.

Olen monessa yhteydessä todennut, että uskon hieronnan hoitavaan ja parantavaan voimaan. Aromahieronnassa yhdistyvät kosketus, sekä eteeristen öljyjen lempeät, sekä hoitavat tuoksut. Minusta tämä on mitä parhainta hoitoa sekä sielulle, että keholle ❤️

Tässä vielä muutamilta asiakkailta saamani palaute

Aromahieronta oli varsin kokonaisvaltainen kokemus. Minulla oli vapaapäivä ja hieronnan jälkeen suuntasinkin suunnitelmista poiketen suoraan kotiin. Olo oli niin hyvä ja rentoutunut, että halusin säilyttää fiiliksen mahdollisimman pitkään sellaisena kuin se oli. Suosittelen hoitoa, kun kaipaa rentoutumista. Sen jälkeen ei kannata olla muita suunnitelmia 😊

nainen, 61v. parturi-kampaaja

Minulle aromahieronta oli aivan uusi kokemus ja olin suhteellisen skeptinen sitä kohtaan (läpsitään öljyjä ja silitellään). Sain yllättyä positiivisesti, sillä hieronta olikin määrätietoista, muttei kuitenkaan liian kovakouraista. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka eri öljyjä hyödynnetään eri asioihin. Minun kohdalla eteerinen öljy (muistaakseni piparminttu) avasi hengitysteitä mukavasti, kun olin flunssassa.
Kaikin puolin positiivinen kokemus, ja lähdin rentoutuneena kotia kohti! Suosittelisin ystävilleni ja perheelleni, varsinkin heille, joilla on tarpeessa pieni rentoutuminen.

nainen, 20v. myyjä/opiskelija

Vaikka aromahieronnassa hierontaliikkeet ovat klassista hierontaa kevyemmät, on hoito täydellisen rentouttava. Hoidon jälkeen tunsin oloni kokonaisvaltaisesti ihanan rentoutuneeksi, levolliseksi ja kevyeksi. Valitsimme yhdessä Minnan kanssa hierontaöljyt niiden vaikutuksen ja tuoksun mukaan. Suosittelisin aromahierontaa jokaiselle, joka haluaa ihanan pysähtymis- ja rentoutumishetken arjen hulinan keskelle. Tulen ehdottomasti uudelleen!

nainen 34v liikunnanohjaaja

Oli niin ihanaa ja rentouttavaa. Päässä ajatusten vuoristorata hiljeni sen session aikana. Tuli tunne, että saa vain olla ja nauttia. Hieronta oli kuitenkin sen verran napakkaa, että jumikohdat rentoutuivat, mutta ilman kipua. Olo oli virkistynyt ja samalla seesteinen hoidon jälkeen. Eteeristen öljyjen tuoksu ei ollut liian voimakas. Tavallisen eli klassisen tai urheiluhieronnan oheen aromahieronta tuo kivaa vaihtelua, koska siinä pystyy oikeasti lepäämään, kun ei möyhennetä niin kovasti 😊 Tulen ehdottomasti toistenkin. Stressaavan työjakson aikana loistava tapa rentoutua.

nainen 48v. Learning Specialist

Aromahoitajan koulutus Frantsilassa, osa IV

Marraskuun lopulla oli vuoden viimeinen koulutusviikonloppu. Itse opiskelu maaseudun rauhassa oli varsin tiivistä ja piti sisällään varsinaisen teoriapaketin eteerisistä öljyistä ja niiden käytöstä. Opettajanamme toimi diplomiaromaterapeutti Päivi Blöchl, Itävallan aromaterapeuttien kouluttaja ja alan huippuosaaja. Päivillä on vuosien kokemus aromaterapiaan perustuvista hoidoista ja neuvonnasta Itävallassa. Hän on varsinainen tietopankki, joka on monessa mukana, niin Itävallassa, Suomessa kuin maailmallakin. Pääsimme mm. kuulemaan, miten hänen nykyisessä kotimaassaan hyödynnetään eteerisiä öljyjä sairaalamaailmassa ja vanhustenhoidossa, sekä saimme tietoa eteeristen öljyjen nykytutkimuksesta.

Vaikka oma työni öljyjen ja hierontojen parissa keskittyy lähinnä rentouttaviin ja mielihyvää tuottaviin hoitoihin, pidän tärkeänä, että ymmärrän miten öljyt vaikuttavat. Eri öljyjen välillä on paljon eroja ja esimerkiksi yksinomaan eri eukalyptuslajikkeita löytyy maailmalta yli 600 ja ne luonnollisesti sisältävät eri tavoin vaikuttavia eteerisiä öljyjä.

Kävimme viikonlopun aikana läpi eteeristen öljyjen laatukriteereitä, öljyihin liittyviä mahdollisia haittavaikutuksia ja varoituksia. Hoitoja tehdessä on tärkeä tietää asiakkaan käyttämistä lääkkeistä, koska joillain öljyillä on tiettyjen lääkkeiden kanssa yhteisvaikutuksia, joita tulee välttää. Myös sairaudet voivat sulkea pois joidenkin eteeristen öljyjen käytön ja raskaana olevan tulee tietää, mitä öljyjä voi raskauden ja imetyksen aikana käyttää.

Pää oli kevyesti pyörällä viikonlopun jälkeen. Uusien asioiden omaksuminen vie aikaa. Aihepiiri on suunnattoman paljon laajempi kuin mitä olin osannut kuvitellakaan lähtiessäni opiskelemaan. Koska rakastan tuoksuja ja olen niiden kanssa fiilistelijä, tunnen olevani omalla alueellani 😊

Nainen kasvohoidossa – kosmetologin ja asiakkaan dialogia ihonhoidosta – Osa III

Ihonhoitoon liittyvä juttusarja jatkuu! Juttusarjassa minä, eli Kauneuspastellin Minna, käyn dialogia Terhin kanssa, joka osallistuu kirjoittamiseen asiakkaan näkökulmasta.

Ensimmäisellä kerralla tein Terhille kasvohoidon, jossa pääpaino oli ihonpuhdistuksessa. Aikaa kasvohoidosta on kulunut nyt noin 1,5 kuukautta. Terhi kertoi ennen toista hoitokertaamme, että ihon kunto on tällä hetkellä ok. Tässä kohtaa sääolosuhteet ovat muuttuneet kylmästä purevasta tuulesta melko lämpimään kosteuteen. Yhtäjaksoinen kylmyys ja kuivuus yleensä vaikuttaa ihoon kuivattavasti, mutta talven vielä odotellessa kunnolla alkamistaan tämä ei vielä vaivaa.

Ennen hoitoa halusin tietää Terhin kuulumiset, koska ihon kunnon lisäksi haluan työssäni huomioida muitakin seikkoja. Jos on esimerkiksi väsynyt ja ”pipo kireällä”, niin silloin ihonhoidon ja oikeiden tuotteiden lisäksi hoidon tavoitteena on rentoutuminen. Terhillä oli ollut stressiä, keho jumissa ja myös pääkipuja. Hän oli onneksi käynyt hierojalla ja se oli auttanut akuuteimmassa vaiheessa. Kaikki edellä mainittu saattaa näkyä kasvoissa väsymyksen ja elottomuuden merkkeinä, vaikka iho muuten olisikin perushyvässä kunnossa. 

Vaihtoehtoina olivat mielessäni Ajara-, Slow Beauty by KauneusPastelli – tai Gua Sha -kasvohoidot. Koska viimeksi mainittu on uusin kasvohoito ja Terhi ei ole sitä vielä päässyt kokeilemaan, päädyimme siihen. Lisäksi Terhiä kiinnostaa jatkaa kasvojen ihon hoitoa gua sha -lastalla myös kotona. Se jos mikä tekeekin hyvää kiireen keskellä. Vaikka olen aiemmin kirjoittanut, että hoidon voi tehdä vaikka televisiota katsoessa niin suosittelisin kuitenkin keskittymään gua sha -käsittelyn tekemiseen ilman mitään oheistoimintaa. Tällöin hoidon voi ottaa samalla rauhoittumisharjoituksena ja vaikutus tehostuu, kun päästät irti jännityksistä sekä mielessäsi että kasvoillasi <3

Hoidon alkuun tein Terhille ihon pintapuhdistuksen EkoPharman uudella Karpalo Oil-to-Milk puhdistusöljyllä. Tämä uutuus sopii kaikille ihotyypeille ja sillä saa pois niin silmämeikin kuin vähän raskaammankin meikin. Kasvovetenä käytin tällä kertaa Herukka-linjan kasvovettä.

Kuorinnaksi valitsin poikkeuksellisesti Frantsilan uudistavan kuorintavoiteen, joka on minulle tämän syksyn uusi tuttavuus. Sen sisältämä hienojakoinen piidioksidi kuorii ihon pintasolukkoa mekaanisesti ja se sisältää lisäksi mm. suomalaisia luomuyrttiuutoksia.

Kuorinnan jälkeen levitin Terhin kasvoille EkoPharman kosteuttavat Vadelma seerumin ja – siemenöljyn. Sen jälkeen tein gua sha -hieronnan kaulalle ja kasvoille. Tein lisäksi kevyitä lymfaattisia pumppauksia ja sivelyitä, sekä painelin napakammin purentalihaksia ja ohimoita. 

Gua sha -hieronnan jälkeen levitin Terhin kasvoille Herukka naamion. Viimeksi Vadelma-linjan voidemainen naamio oli aiheuttanut kaulalle punotusta. Jätin tällä kertaa naamion levittämättä kaulalle, koska halusin vielä jatkaa tehostetusti kaulan, niskojen ja hartioiden hierontaa naamion vaikuttaessa. Sekoitin Frantsilan Hellä Aroma hierontaöljyn joukkoon tipan piparmintun eteeristä öljyä ja pari tippaa appelsiinin eteeristä öljyä. Piparmintun sanotaan lieventävän päänsärkyä ja lisäävän työvireyttä. Appelsiini rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Marraskuun pimeys haastaa, joten kaikki aurinkoinen on enemmän kuin tervetullutta. Mikä parasta, hoidon tekijäkin pääsee nauttimaan näistä erilaisista öljysekoituksista!

Tässä oli meidän toinen hoitomme. Itseäni kiinnostaa kuulla etenkin Terhin jälkitunnelmat hoidon jälkeen, vaikka heti hoidon jälkeen tehdystä hoidosta keskustelimmekin. Kun Terhillä on nyt oma gua sha, niin toivon että se tulee olemaan säännöllisessä käytössä. Uskon siitä olevan apua ihon mahdollisen kuivuuden hoidossa ja kasvolihasten hellässä rentoutuksessa.

Terhin ajatuksia hoidon jälkeen

Gua sha -kasvohoito tuntui kokonaisuudessaan ihanan rentouttavalta alusta loppuun. Pieni lepohetki kiireisen arjen keskellä tuli juuri nyt tarpeeseen. Gua sha -lasta tuntui kasvoilla miellyttävän viileältä ja Minnan hellä käsittely oli niin rauhoittavaa, että olin puolet hoidosta unen ja valveen rajamailla. Minnan myöhemmässä vaiheessa hieronnassa käyttämät piristävät eteeriset öljyt herättelivät lempeästi ja tuoksuivat huumaavan herkullisilta! Oli mahtavaa, että Minna valitsi öljyt juuri sen hetkisen fiilikseni pohjalta. Pidän muutenkin siitä, että Minnalla kuuluu kaikkiin hoitoihin hieronta tavalla tai toisella.

Hoidon jälkeen iho on tuntunut hyvältä ja elinvoimaiselta. Tuntui kuin tummaakin tummemmat silmänalusetkin ovat hieman kirkastuneet. Ostin Kauneuspastellista itselleni gua sha -lastan ja hoitotuotteet myös kotihoitoon. Olen ollut kiinnostunut gua shasta jo pidemmän aikaa ja on kiva päästä testaamaan hoitoa myös kotioloissa. Raportoin kokemuksistani sen osalta vielä myöhemmin!

Slow Beauty -kasvohoito Sport-lehdessä

Sport-lehdessä 10/2019 testattiin hoitolahoitoja otsikolla ”Tyrmäys iho-ongelmalle”. Yksi testaajista kävi KauneusPastellissa hoidattamassa kuivaa ihoa. Tein Slow Beauty by KauneusPastelli -kasvohoidon EkoPharmalla. Ohessa kuva jutusta. Hoidossa päästään hyödyntämään eri ihonhoitotuotteita monipuolisesti oli sitten ongelmana kuiva iho tai vaikkapa aikuisen ihon haasteet – rentoutumista unohtamatta. Ihana hoito ympäri vuoden 💕

Vinkki turvonneista jaloista kärsiville

Olen kärsinyt jalkojen turvotuksesta jo parikymppisestä lähtien. Joskus se vaivaa enemmän, toisinaan vähemmän. Niitä on myös ruvennut pakottamaan ja usein on sellainen puujalka-fiilis, etenkin iltaisin. Ei auta liikunta, eikä veden juominen, ei venyttely, eikä jalkojen ylös nostaminen.

Lopulta vaiva häiritsi niin paljon, että sain toteutettua pitkään to do -listalla olleen kokeilun. Erään työpäivän jälkeisenä iltana liottelin jalkoja vedessä, jossa oli Epsom karvassuolaa eli magnesiumsulfaattia (saa tilattua mm. www.limepop.fi), sekä pelargonin eteeristä öljyä. Ensimmäinen rentouttaa lihaksia, lievittää kipuja ja turvotusta. Jälkimmäinen puolestaan aktivoi lymfaa ja sitä kautta vähentää turvotusta. Unohduin istuskelemaan vähän pidemmäksikin aikaa, mikä teki varmasti hyvää. Lämmin vesi tuntui rentouttavalta ja tunsin pientä nipistelyä jalkapohjissa. Mikä parasta, pakottava tunne oli poissa ja jalat tuntuivat kevyemmiltä. Eivät turhaan suosittele jalkakylpyjä! Tätä olisi hyvä tehdä kerran tai kaksi viikossa. Oma hiljainen hetki ja palkintona kevyemmät jalat ❤️
Aromahoitajan koulutus Frantsilassa, osa III

Kolmantena viikonloppuna aiheena olivat mm. eteeristen öljyjen pääkomponentit ja niiden ymmärtäminen eteeristen öljyjen valintaperusteissa. Kemia ei ollut varsinainen lempiaineeni koulussa. Lukiossa taisin päästä lähinnä säälistä läpi ainoasta pakollisesta kemian kurssistani. Muistan silloin ajatelleeni, että kemiaa en sitten enää tässä elämässä mihinkään tule tarvitsemaan 😊 Vähänpä tiesin, koska kemiaa pääsin heti perään opiskelemaan jo kosmetologi koulussa. Eteeriset öljytkin ovat juuri hyvin pitkälle kemiaa, joten tässä sitä taas ollaan. Opettajamme Mervi Hardén on loistava, koska hän käy asioita varsin käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi. Lisäksi apunani on Pierre Franchommen kehittelemä taulukko, joka auttaa ymmärtämään paremmin eri eteeristen öljyjen luokitukset. Oikeastaan kivaa, kun edellä mainittu manuaali kulkee matkassa ja aihepiiri on mielenkiintoinen.

Kävimme läpi lisää eri eteeristen öljyjen vaikutuksia. Suurimmalla osalla opiskelijoista on todella paljon kokemuksia eteeristen öljyjen käytöstä ja on todella mielenkiintoista kuulla, miten monipuolisesti öljyjä voi käyttää. Olimme saaneet läksyksi tehdä DIY-tuote eli kotona piti valmistaa joku omatekoinen tuote, missä on hyödynnetty eteerisiä öljyjä, yrttejä jne. Huomasin, että olin ajatellut asiaa aivan turhan monimutkaisesti. Pienillä jutuilla saa tehtyä jo vaikka mitä ihanaa. Sen lisäksi, että tuotteet hoitavat ja hellivät, ne ovat todellisia aistinautintoja tuoksuja rakastavalle ❤️

Viikonlopun kruunasi hierontaharjoittelu. Teimme harjoittelun ensimmäistä kertaa koko vartalolle. Oli todella rentouttavaa olla hierottavana ja oli ihanaa päästä hieromaan. Vihdoin pääsen tekemään harjoitushoitoja kunnolla myös hoitolassa eli saan tehdä hoidon pitkän kaavan mukaan 😊 Osahieronta on hyvä ja rentouttava, mutta koko vartalolle tehtävää hierontaa ei voita mikään. Tätä juttua kirjoittaessa olen jo tehnytkin muutamia hierontoja ikähaarukalla 20-78 vuotta. On ollut mielenkiintoista miettiä, minkälaisen öljysekoituksen teen ja hoitoa tehdessä tuntuu siltä, että aika pysähtyisi hetkeksi. Tekee todella hyvä tässä 24/7 maailmassa.

Seuraavaksi matkaan Frantsilaan marraskuun lopulla.

Nainen kasvohoidossa – kosmetologin ja asiakkaan dialogia ihonhoidosta – Osa II

Kasvohoito

Ihonhoitoon liittyvä juttusarja jatkuu! Alla olevan jutun on kirjoittanut Terhi, joka osallistuu juttusarjaan asiakkaan näkökulmasta.

Juttusarjamme ensimmäisenä hoitona Minna teki minulle ihon mekaanisen puhdistuksen. Hoitoon kuului alkupuhdistus, kuorinta, ihon mekaaninen puhdistus, naamio ja loppuvoiteet. Tarkemmin hoidon sisällöstä Minna kertoikin edellisessä blogiartikkelissa, joten itse kerron tässä fiiliksiäni hoidon aikana ja sen jälkeen.

Ihonpuhdistusta minulle ei oltu tehty pitkään aikaan, joten se todella tuli tarpeeseen. Usein kasvohoitoa varatessani olen päätynyt hemmottelevampiin hoitoihin, jotka toimivat samalla stressin lievityksenä. Kunnon ihonpuhdistus jäänyt väliin, koska se ei varsinaisesti tunnu erityisen miellyttävältä! Ihon mekaaninen puhdistus tuntui ajoittain hieman ikävältä, mutta Minna yhdisti hoitoon myös ihanaa rentoutusta, ja hieroi naamion vaikuttaessa niskoja ja hartioita.

Hoidon jälkeen iho on tuntunut hyvältä ja puhtaalta ja valmiilta ottamaan vastaan ihonhoitotuotteet. Kotihoitoa olen jatkanut tässä vaiheessa entiseen malliin. Ihonhoitorutiiniini kuuluu iltaisin ihonpuhdistus puhdistusaineella ja vedellä. Mikäli olen käyttänyt silmämeikkiä, poistan ne erikseen omalla aineellaan. Viimeistelen puhdistuksen pyyhkimällä ihon EkoPharman Vadelma kasvovedellä kostutetulla vanulapulla. Sen jälkeen suihkuttelen vielä kasvovettä iholle ja taputtelen imeyttääkseni sen. Päälle laitan kosteusvoiteen ja lopuksi lisään EkoPharman Herukka silmänympärysvoiteen. Aamuisin rutiini on muuten sama, mutta vesipesua en yleensä aamulla tee, vaan silloin vain pyyhkäisen kasvot kasvovedellä.

Minna suositteli kotihoitoon tällä kertaa EkoPharman Sinkkipastaa. Olen nyt ehtinyt käyttää sitä pari viikkoa öisin täsmähoitona heti kun näppy tuntuu olevan tulossa. Ensimmäisten parin viikon jälkeen kokemukset ovat todella hyvät! Näppyjen elinaika on lyhentynyt ja koko jäänyt pienemmäksi kuin mitä ne luultavasti olisivat olleet muutoin. Sinkkipastasta jää tummaan tyynyliinaan pieniä tahroja, mutta ne lähtivät pesussa pois.

Säiden viiletessä olen jo huomannut pientä kuivuutta iholla, joten seuraavan hoitokerran yhteydessä varmasti kyselen Minnalta tuote- ja ihonhoitovinkkejä talven varalle!